Om inte nu så när

by

 

Jag har läst Annika Thors andra roman för vuxna. Hon har tidigare skrivit uppskattade ungdomsromaner, som En ö i havet vilken jag tycker man kan kalla en klassiker. Den handlar om två judiska systrar från Wien som skickas till en ö i Göteborgs skärgård på flykt undan judeförföljelserna.

Den bok som jag nu har läst heter Om inte nu så när. Tiden är 1938-43, alltså förkrigstid och i början av 2:a världskriget. Platsen är Stockholm. Sverige är i utkanten av det oroliga Europa, men ändå inte vid sidan av det som sker.
Det finns sex huvudpersoner i boken; Ilse, Arnold och Paul är flyktingar från tredje riket. Ilse och Arnold är judar, medan Paul arbetar fackligt. De övriga tre huvudpersonerna är chefen för Utlänningsbyrån och två anställda där.

Just Utlänningsbyrån har en central roll i berättelsen. Där fattas dagligen beslut som avgör människors framtid. Utlänningsbyråns arbete handlade mycket om hur Sverige skulle förhålla sig till de judiska flyktingar som försökte komma undan nazismen. En bra bit in i kriget avvisades de redan vid svenska gränsen. Man får följa några sådana fall i boken. Inresetillstånd beviljades först och främst för judiska flyktingar som kunde visa att de inte tänkte stanna i Sverige utan skulle ta sig vidare till något annat land.

Diverse utländska män placerades i arbetsläger i Dalarna. Dit kom berättelsens Arnold, efter att ha förmedlat ett paket som visade sig innehålla skrifter som ansågs tyda på spioneri.

Romanen är baserad på samtida dokument, som tidningsartiklar, protokoll, brev etc. Till stor del är det material som Thor använde redan när hon skrev En ö i havet 1996. I efterorden konstaterar Thor att tillgången till information i dag är en helt annan. Till skillnad från för tjugo år sedan har frågan om Sveriges förhållningssätt till det tredje riket blivit ett etablerat forskningsfält.

Jag vill gärna rekommendera boken, det är en engagerande och viktig roman.

Klicka här om du vill beställa boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: