Och allt skall vara kärlek

by

För ett par år sedan väckte Kristian Lundberg mycket uppmärksamhet med boken Yarden. Där beskrev han ett år som timanställd daglönare i Malmö hamn och skildrade en verklighet som övrig svensk samtidslitteratur förmodligen inte ens visste fanns med minst sagt otrygga anställningsvillkor och ett förnedrande övervakningssystem. Samtidigt beskrev han sin egen trassliga uppväxt med alkoholmissbruk och en psykiskt sjuk mor. Sammantaget var det en av de mest drabbande svenska böckerna jag har läst de senaste åren.

Ändå var det något som inte fick plats, åtminstone enligt Lundberg själv. Därför berättar han nu historien en gång till i Och allt skall vara kärlek, som kom för ett par månader sedan, och beskrivs som en fristående uppföljare till Yarden. Det var nämligen en kärlekshistoria som inte fick plats i Yarden och som Lundberg med en del möda nu försöker beskriva i den här boken. Kvinnan i fråga bad Lundberg att gå när han var som svårast att leva med. Ett antal år senare möts de igen och börjar om.

Kristian Lundberg är en författare som sällan tar den enklaste vägen för att berätta en historia, så en viss möda krävs det av läsaren också. Genom omvägar och upprepningar ringar han in berättelsen som till slut framträder för läsaren. Kan man skriva om kärlek utan att det blir banalt? Den frågan ställer Lundberg själv i sin bok. Och nog blir det banalt emellanåt, men Lundbergs intensiva och ständigt självreflekterande prosa är som alltid stark att läsa och ställer mycket annat som skrivs i skuggan.

Klicka här om du vill beställa boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: