Mavis Gallant

by

Mavis Gallant föddes 1922 i Kanada. Efter att ha jobbat som journalist några år på 1950-talet sa hon upp sig på vinst och förlust och flyttade till Paris för att bli författare. Chansningen gick hem och hon betraktas nu som en av världens främsta novellförfattare, tillsammans med sin landsmaninna Alice Munro. Till slut blev det vinst även i Sverige, för nu har äntligen den första boken av henne givits ut här. Från det femtonde distriktet heter den och kom ursprungligen 1979.

Det är en samling som består av åtta noveller och en kortroman, som alla utspelas med andra världskriget som bakgrund, antingen som ett annalkande hot eller som ett plågsamt minne. I likhet med Alice Munro skriver Mavis Gallant ganska långa noveller men miljöerna är helt andra. I stället för Nordamerika utspelas Från det femtonde distriktet i Europa mellan 1930- och 70-talet.

Personerna i historierna lever alla i någon form av exil, antingen rent bokstavligen i ett annat land, eller i känslan. Det engelska paret Unwin har tillsammans med andra engelsmän bildat en liten engelsk koloni i Italien på 1930-talet. Trots alla tecken på att något fruktansvärt är på gång att hända, så biter de sig fast in i det sista. I en annan tragikomisk berättelse är huvudpersonen av judisk härkomst och försörjer sig som statist i filmer om Förintelsen.

Mavis Gallants historier är så fyllda av insikt och gestaltningsförmåga att det är en riktig fröjd att läsa dem. Dessutom har hon en härligt torr och skönt ironisk humor som lättar upp de ibland melankoliska historierna. Boken innehåller till och med en underlig spökhistoria där de döda har fått nog av att de levande inte kan lämna dem ifred och därför klagar hos polisen. Det här är litteratur i absolut världsklass. Missa inte Mavis Gallant!

Klicka här om du vill beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: