Mordet på Halland

by

Mordet på Halland

Jag tog med mig boken med titeln Mordet på Halland hem häromdagen. Boken är skriven av den danska författaren Pia Juul. I Sverige är hon mest känd som poet och novellförfattare, men boken Mordet på Halland skulle man kanske kunna säga är en deckare. Eller inte. Det är kring mordet på Halland som berättelsen utspelar sig, det är mordet som utlöser de skeenden som finns i boken. Men vilka skeenden som ligger bakom själva mordet det vet man förstås inte, kanske har man en aning om det när man läst ut boken. Men tydligt blir det inte.

Halland är en man som hittas skjuten utanför sin bostad tidigt en morgon. Mannen som hittar honom ringer på hos Hallands fru Bess, och talar om för henne att det sista Halland sa var att det var min fru som dödade mig. Men Bess hade ju legat i sin säng och sovit.

Men det här är som ni förstår ingen vanlig deckare, om det alls är en. Bess förvirrade tankar, frågor och handlingar i chock och sorg utgör en stor del av handlingen, liksom hennes kontakter och samtal med människor i hennes närhet. Det finna en polis med i berättelsen, som försöker reda ut vad som hänt. Det finns två grannar, en mystisk gäst hos den ena grannen, det finns en väninna, en mor och en före detta man.

Bess och Halland har levt tillsammans i tio år, men hur väl har de egentligen känt varandra? Bess har en dotter som hon valde bort när hon istället valde att leva med Halland. En dotter som hon har längtat efter varje dag de senaste tio åren. Och vem är den unga gravida kvinnan som dyker upp hos Bess, och säger att Halland hyrt ett rum hos henne under lång tid? Och hur blir det nu med hyran? Ett rum som visar sig innehålla Hallands privata saker, sådant som det finns så lite av i Bess och Hallands gemensamma hem.

En alternativ titel på boken tycker jag kunde vara Vem var Halland?

Boken är absolut läsvärd. Den är skickligt skriven av en författare som förstår och förmår att använda sig av språket på ett sätt som förmedlar människornas reaktioner på ett intensivt och inträngande sätt. Man får lite samma känsla som när man ser en teaterföreställning, den inger känsla som stannar kvar. Mordet på Halland är en berättelse man kommer att minnas – en upplevelse helt enkelt! Behaglig eller obehaglig överlåter jag till nästa läsare att beskriva!

Klicka här om du vill beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: