Vårens böcker

by

Vårens bokutgivning har så smått börjat komma igång. Vid en genombläddring av Svensk Bokhandels katalog över säsongens utgivning så finns det som vanligt många spännande och intressanta böcker att se fram emot. Fler än man antagligen kommer att hinna läsa. Här är ett litet axplock av mina personliga skönlitterära lästips inför våren:

Bokförlaget Atlas fortsätter att hålla fanan högt när det gäller att introducera och återlansera stora författarskap som annars inte hittar till Sverige. Tidigare har man gjort kulturgärningen att se till att Alice Munro finns att läsa på svenska igen och den här gången är det ytterligare en kanadensisk novellförfattare på gång. Mavis Gallant har skrivit närmare ett tjugotal böcker sedan 1950-talet, men har obegripligt nog inte översatts till svenska förrän nu. Från det femtonde distriktet kommer nu i januari och den ser jag mycket fram emot att läsa.  

En annan bok att se fram emot är den tyske författaren Uwe Tellkamps roman Tornet, som handlar om att växa upp i forna Östtyskland. Boken har blivit en storsuccé i hemlandet och har fått många fina priser. Den kommer i april.

Etablerade författare som till exempel japanske Haruki Murakami, Joyce Carol Oates, Stewe Claeson och Elsie Johansson ger ut nya böcker och John Ajvide Lindqvist har samlat ihop en bok med noveller och andra texter som kommer nu i januari. Kristian Lundberg som gav ut den hyllade boken Yarden för något år sedan kommer under våren med en fristående uppföljare. Magnus Dahlströms nya bok Spådom, hans första på femton år, är säkert efterlängtad av en del också.

Den som vill läsa deckare kan glädja sig åt att bland andra Åsa Larsson och Unni Lindell ger ut nya böcker i vår.

Två av vårens debutanter som verkar vara intressanta att läsa är till exempel Arkan Asaads Stjärnlösa nätter som handlar om en ung mans uppväxt i en hederskultur och kinesiska Yiyun Lis roman De hemlösa som utspelas i en kinesisk stad i slutet av 1970-talet.

Och givetvis finns det mycket, mycket mer att läsa eller lyssna på, eller i vilken form man nu vill ha sina böcker. Katalogen över vårens nya böcker finns på biblioteket. Bläddra gärna i den och kom med förslag på vad vi ska köpa in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: