Nam Le – Båten

by

Den 31-årige australisk-vietnamesiske författaren Nam Le slog igenom ordentligt med novellsamlingen Båten för ett par år sedan. Boken överröstes med priser och i våras kom den i svensk översättning. Det är lätt att bli lite skeptisk när en bok tokhyllas överallt och författaren geniförklaras. Men jodå, berättelserna i Båten är riktigt bra.

Boken innehåller ett antal berättelser som utspelas på olika håll i världen. En av dem handlar om en berömd men sjuk konstnär i New York som söker kontakt med sin dotter, en annan handlar om en amerikanska som hamnar mitt i Teherans motståndsrörelse. I en berättelse får läsaren följa en ung torped i Colombias slumkvarter och i en annan får man följa med flyktingar som försöker ta sig från Vietnam till Australien i en fullastad båt.

Att så avspänt och självklart skildra så vitt skilda öden och platser som Nam Le gör är mycket imponerande. Det är världslitteratur kort och gott. Att läsa är att resa, något som Båten är en påminnelse om och den rekommenderas härmed starkt.

Klicka här om du vill beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: