Siri Hustvedt

by

Sorgesång

Siri Hustvedt är norsk-amerikansk poet och författare. Hon har huvudsakligen vuxit upp i Minnesota, men bott i omgångar i Norge. Numera bor hon i New York med sin man författaren Paul Auster. Hon debuterade som poet på 1980-talet.

Hon skriver psykologiska romaner som rör sig kring förhållandet mellan verkligheten och det påhittade. Ofta finns det en mörk ton i handlingen. Lily Dahls förtrollning är en sådan roman. Den handlar om servitrisen Lily Dahl som drömmer om att blir skådespelerska. Det börjar hända oförklarliga saker i staden och på något sätt har de samband med Lily Dahl.

Hustvedt fick sitt internationella genombrott med romanen Vad jag älskade. Den har säkert många av er läst.

Den jag nu har läst är Sorgesång. Den gjorde stort intryck på mig. Faktiskt en av de bästa böcker jag har läst. Det är en berättelse som kommer nära och berör. Originaltiteln är The Sorrows of an American. Genom det som händer personerna i berättelsen måste de vända sig inåt till den egna själen. De försöker förstå vad som har hänt dem eller vad det är som händer nu.

Den medelålders manlige huvudpersonen går igenom sin fars efterlämnade papper och hittar där brev och dagboksanteckningar som han måste förhålla sig till. Den jamaicanska unga kvinnan i berättelsen förföljs och frågan är varför. Hennes femåriga dotter försöker knyta ihop allt som händer. Hon tar ett garnnystan och skapar ett invecklat nät i deras vardagsrum, som förbinder alla saker där.

De blir grannar, mannen och kvinnan med flickan. Och mannen blir förstås hjälplöst förälskad i kvinnan.

Men det finns ett djup i berättelsen. Den har flera parallella handlingar. Traumat efter 11 september finns med. En ung tonårsflicka blev vittne till hur människor hoppade från de brinnande tvillingtornen. Det väcker hennes saknad efter hennes döda pappa.

Det är några glimtar från boken. Det är en vemodigt storslagen berättelse om hemligheter, ensamhet, kärlek och saknad.

Boken har fått väldigt bra kritik. Eva Johansson, litteraturkritiker på SvD avslutar sin recension så här: Och när Hustvedt på romanens allra sista sidor låter dess många tankar och bilder flöda genom Eriks huvud, som i en enda lång utandning, är det inte bara en sammanfattning av det mångskiktade stycke liv vi just fått ta del av, utan också en delirisk hyllning till berättandet som det magiska snöre som knyter ihop allt och skänker det mening.

Alltså en hyllning till berättandet, och den tror jag många kan stämma in i för vi tycker om berättelser. Och biblioteket är fullt av dem!

Klicka här om du vill beställa böckerna på biblioteket!

2 svar to “Siri Hustvedt”

 1. Åsa Says:

  Det verkar som om vi har samma boksmak, Lena! Jag har också precis läst Sorgesång, och har faktiskt skrivit om den för vår blogg, dock inte lagt ut det än. Jag tyckte precis som du att det var en av de bästa böcker jag läst. Nu vill jag läsa mer av Siri Hustvedt! 🙂

  Åsa
  Karlskrona stadsbibliotek

 2. Lena Says:

  Hej Åsa!
  Kul! Ja, visst är den bra! Det är en berättelse som stannar kvar och som gör något med en. Skönlitteratur när den är som bäst! Jag ska gå in och läsa er blogg 🙂

  Allt gott! Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: