Någon i din säng

by

Bibliotekets skräckexpert Malin tipsar om en bok som ger dig kalla kårar i sommarvärmen:

Någon i din säng är Andreas Romans senaste bok och tätt sammanlänkad med Mörkrädd från 2008. Roman är född 1975 och arbetar även som speldesigner.

I Någon i din säng får vi möta Sofia. Hon är i trettioårsåldern, framgångsrik författare och ständigt efterfrågad i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Pengar saknas inte och hon har därför kunnat skaffa sig en högst anständig bostad (en flott etagelägenhet) och gjort många resor världen över. Allting verkar vara perfekt i hennes liv. Vad ingen vet är att hon bakom kulisserna är en mycket ensam människa. Det har hon alltid varit. När hon var barn fanns en killkompis som hon beskyddade mycket, men hennes främsta vän var en låtsasvän. En mörka skugga som kom till henne och förstod henne. En skugga som fanns där bara hon kallade på den och kunde ge henne tröst när föräldrarna svek. Som vuxen, och i sin stora ensamhet som ingen utomstående skulle kunna förstå, låter Sofia skuggan komma tillbaka. Bara en gång…tänker hon. Men skuggan vill inte ge sig av igen. Den vill ha henne för sig själv och hon inser snart att den utgör ett hot mot dem som kommer henne för nära.

Skräckromaner är inget vi är bortskämda med i Sverige, åtminstone inte skrivna av svenska författare. I Någon i din säng handlar det om lågmäld skräck som sakta smyger sig på, samtidigt som romanen även kan läsas som en studie över människans ensamhet. I det här fallet talar vi om kändisens ensamhet. Många vet vem Sofia är och ”känner” henne, men hon känner ingen, egentligen. Allting är bara yta och alla hon träffar blir endast ytliga bekantskaper.

Sofias skräck anas som något oformligt och svårgripbart, men ändå påtagligt fysiskt. En skepnad som glider över väggen, en isande kall känsla som inga filtar eller element rår på och som kanske bara existerar huvudpersonens hjärna. Det spelar dock ingen roll, fruktan Sofia känner är högst verklig.

/Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: