Pernilla Glaser

by

För en tid sedan läste jag Pernilla Glasers självbiografiska berättelse med titeln Robson – 13 december 1971 – 31 mars 1994. I den berättar hon om det korta livet med sin man Robson. Det är en naken berättelse om två intensiva och livsbejakande människor. Om död och liv, kärlek och passion och vardag med svår sjukdom.

I år har Glaser kommit ut med romanen 40 minus. ”Som en dans på sprucket glas”, har någon beskrivit den. Det är en hetsig berättelse om ett destruktivt kärleksdrama. Berättelsen utspelar sig till stor del i huvudet på huvudpersonen Emma. Utåt sett kan man tycka att hon har nästan allt, sitt arbete som arkitekt, man, vänner, fin lägenhet, men inuti finns en känsla av meningslöshet som accelererar allt mer och blir till en identitetskris. Frågan som tas upp i boken kan man säga är ”hur kan man må så dåligt när man har det så bra”.

Emma och hennes man får inga barn och deras förhållande blir sämre och sämre. Det finns en fixering vid det, hon vänder ut och in på sig för att vara sin man till lags och för att nå honom. Det är en känslomässig rundgång som man som läsare får följa och man upplever något av Emmas kaos. Det är gripande och ibland obehagligt.

Emma träffar en städerska på sin arbetsplats som är tillfreds med sitt liv trots att hon har haft många motgångar. Det provocerar Emma.

Det handlar också om vad som är okej att sörja och vad som inte är okej att sörja? Ett förlorat barn är naturligt att man sörjer och omgivningen har full förståelse för det, medan ett barn som aldrig har funnits – får man sörja det? De frågorna finns i boken. Den speciella relationen mellan en mamma och hennes barn finns också där. Om man aldrig har upplevt den – hur blir det då? Städerskan blir något av modersgestalt för Emma.

Berättelsen berör, samtidigt som boken är lättläst. Något för en dag på stranden?

Klicka här om du vill beställa böckerna på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: