Främlingen i huset

by

 

Om ni vill läsa en spännande bok och bli lite uppskrämd så vill jag rekommendera Främlingen i huset av Sarah Waters.

Ett hus, eller rättare sagt ett gammalt gods, står i centrum av berättelsen. Det är efterkrigstid i England. I stora delar av berättelsen befinner man sig i denna magnifika men förfallna gamla byggnad. Här bor en äldre dam, en tjänsteflicka, en vuxen son, en vuxen dotter och en hund.

Doktor Faraday är berättarjaget. Han är läkare och får en dag hoppa in för sin kollega när det behövs läkarhjälp på godset. Det blir upptakten till hela berättelsen.

Det händer mystiska saker i huset; man hittar brännmärken, saker fattar eld, klockor börja ringa, saker förflyttar sig. Doktorn, som ju är vetenskapsman, har hela tiden rationella förklaringar till spökerierna. Så det som händer är på gränsen mellan verkligt och overkligt, och som läsare vet man inte riktigt hur det förhåller sig och det är väl det som gör att det blir så spännande att läsa.

Klassamhället är ett annat tema i romanen. Labour har makten i England vid den här tiden, 1947-1948. Herrgårdar rasar ihop över sina ägare. Familjen på godset kämpar för att få godset på fötter. Så det är en tidsskildring, men framförallt en spökhistoria.

En av Sarah Waters tidigare romaner, som jag också läst och gärna vill rekommendera, är Nattvakten. Den handlar om fyra kvinnor under åren 1947, 1944 och 1941 i London. Man går alltså bakåt i tiden.

Jag läser mycket böcker och många glömmer jag efter ett tag, men från den här boken har jag starka bildminnen av hur dessa kvinnor, av olika anledningar, finns på Londons gator under bombningarna där. Att de här bilderna finns kvar hos mig tycker jag visar att Sarah Waters är en författare som lyckas förmedla miljöer, atmosfärer och stämningar.

Klicka här om du vill beställa Sarah Waters böcker på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: