Richard Yates

by

En av de senaste årens stora litterära återupptäckter är den amerikanske författaren Richard Yates. Han föddes 1926 och debuterade 1961 med romanen Revolutionary Road som hyllades men föll i glömska. Ytterligare åtta böcker hann det bli innan han dog 1992, svårt alkoholiserad och i stort sett bortglömd.

Men så, för några år sedan, började hans böcker väcka intresse igen. Revolutionary Road filmades med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna och hans böcker gavs ut på nytt. På svenska gavs Revolutionary Road ut för ett par år sedan och för någon vecka sedan kom Easter parade, som i original kom 1976.

Easter parade handlar om systrarna Sarah och Emily som växer upp i New York i början av 1930-talet och man får följa dem fram till mitten av 1970-talet. Deras liv kommer att ta olika vändningar, Sarah gifter sig tidigt och lever ett vanligt, präktigt och åtminstone på ytan lyckligt familjeliv, medan Emily lever till synes frigjort med den ena tillfälliga kärleksaffären efter den andra. Men inget av systrarnas liv kommer att bli särskilt lyckligt, något som Yates slår fast redan i romanens första mening. Trots det kan man som läsare ändå inte sluta hoppas att det ska gå bra. Yates sinne för psykologi är knivskarpt och han är lysande på att skildra det som finns bakom den välartade fasaden.

Easter parade är en vemodig historia, men jag läser den ändå i ett lyckorus över att den nu faktiskt finns att tillgå. Om du gillar skildrare av amerikansk medelklass som till exempel John Updike, Philip Roth och Richard Ford, eller kanske har snöat in på TV-serier som Mad Men, så kommer du att gilla Richard Yates böcker. Eller om du bara vill läsa något gripande, något utöver det vanliga. Det är bara att hoppas att fler av hans böcker översätts till svenska.

Klicka här för att beställa Richard Yates böcker på biblioteket.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: