Vårens ungdomsböcker

by

Det kommer mängder av spännande ungdomsböcker i vår. Här är Malins tips på böcker att läsa:

LL-förlaget ger ut lättlästa böcker, både för barn och vuxna. Eva Callenbos serie om Vilma och hennes häst Happy är skrivna direkt för förlaget. Nya boken heter Livet som filmstjärna. Vilma blir otroligt stolt när hennes älskade Happy ska få chansen att blir skådespelare. Happy vinner en uttagning och kommer att delta i en filminspelning. Det känns väldigt spännande samtidigt som Vilma har svårt att få tid till allting hon vill göra. Happy tar så mycket plats och tid i hennes liv. Karusellen snurrar allt fortare med häst, kompisar och skolan… och dessutom en film ovanpå detta. Utkommer i februari.

Britten Douglas Foley, sedan många år boende i Sverige, har nu kommit fram till den sjunde boken om dagboksskrivande Habib. Nya boken heter Långt långt borta och det är deppigt värre för stackars Habib. Hans älskade Paris och hennes familj ska åka tillbaka till Eritrea, deras hemland. Kommer han någonsin att få se henne igen? Kommer han någonsin att bli glad igen? Allt känns grått och trist och ingenting är roligt. Vad ska Habib göra nu? Utkommer i mars.

Neil Gaiman, mannen bakom Sandman och Coraline, kommer i januari ut med en ny bok. Enligt förlaget, Bonnier Carlsen, har Kyrkogårdsboken en hel del likheter med Rudyard Kiplings klassiker Djungelboken om Mowgli som uppfostras i djungeln av djur. Den lille pojken i Gaimans bok förlorar sina föräldrar, men det är inte djur som tar sig an honom. Det är SPÖKEN!  

Maja-Maria Henriksson är debutant och har skrivit en ungdomsbok om ett ständigt aktuellt ämne, mobbing. Huvudpersonen Johanna är 14 år och mobbad i skolan. Två killar står för en ständig fysisk och psykisk tortyr. För många i Johannas situation blir hemmet och dess trygghet ännu viktigare än för andra. Det är en plats där plågoandar inte kan nå dig och där du är säker. Johannas liv ser helt annorlunda ut. Hon lider inte bara i skolan utan även hemma, där hennes mamma misshandlar henne. Boken heter Jag finns och utkommer i januari.

Åttonde, fristående boken i serien Tre tjejer av Petter Lidbeck, utkommer i april. Bokens namn, Den giftiga ormen, ger en vink om handlingen. Tvillingarna Tyra och Siri samt deras bästis Pella dras in i mysteriet kring en smugglingshärva där bytet är ormar. Någonting går dock snett och en av världens giftigaste ormar lyckas rymma. Hela staden lamslås och polis och experter försöker hitta ormen. Flickorna lägger som vanligt näsorna i blöt och inser snart att alla trådar inte hänger ihop.

Börje Lindström, mannen bakom den ruggiga Vitterväder från 1988, kommer i januari ut med en ny ungdomsbok, framtidsthrillern Annas dagbok. Anna är 14 år och precis som många andra följer hon dokusåporna på TV. Den senaste i raden heter Skeppet och utspelar sig på ett forskningsfartyg på uppdrag i Norra Ishavet. På bästa sändningstid händer något oförklarligt när en av männen ombord faller ihop och TV-rutorna runtom i landet blir svarta. Något fasansfullt är på väg att hända, något som kan utplåna hela befolkningen.

I Magnus Ljunggrens nya bok, VM-sommar, handlar det inte bara om fotboll utan även om vänskap och kärlek. Magnus är ny i stan och blir genast kompis med Krister och Matte. Krister och Matte har tagit pengar som tjänats in vid en skolfest, vilket naturligtvis innebär att de får problem när allt ska redovisas. Magnus kommer på råd. Han har sett hur medlemmarna i rånarligan Ås grävt ner pengar från en stöt. Det är bara att gräva upp bytet och så kan kompisarna betala sin skuld. Tyvärr inser rånarna vad som hänt och vilka som ligger bakom stölden av deras stöldgods. Nu är Magnus och hans vänner illa ute. Utkommer i april.

Författaren Mikael Niemi är nog mest känd för vuxenromanen Populärmusik från Vittula, men har även skrivit för ungdom, bland annat rysaren Blodsugarna och fortsättningen, Kyrkdjävulen. I april kommer Niemi ut med en ny ungdomsbok, Skjut apelsinen. Bokens huvudperson är i tonåren och går på gymnasiet. Klasskamraterna har han delat upp i två kategorier. Först har vi skitarna, de som åkt på en räkmacka genom livet och som har föräldrar som alltid kommer att ”sopa rent” framför dem. Deras motpol kallar han idioterna. Idioterna får kämpa för minsta lilla och orkar inte göra annat än att acceptera att de är loosers och att skitarna i världen alltid vinner. När vår vän beslutar sig för att inte längre vara en lismande idiot skaffar han sig många fiender, men även nya vänner.

Ingrid Olsson kommer i mars ut med en fristående fortsättning på Långt ifrån cool från 2008. Den nya boken heter Långt ifrån kär och vi får åter möta Linnéa och Vanessa. De är bästisar nu efter allt det jobbiga som hände i den förra boken. De längtar till att skolan ska börja efter jullovet eftersom en ny elev ska komma till klassen. Han heter Vilmer och även om de inte träffat honom än, tror de att han är världens sötaste. Men vad händer om både Linnéa och Vanessa blir kära i Vilmer? Kommer deras vänskap att hålla?

Serien Han som föddes att möta mörkret, mera känd som Vargbröder, har nu nått sitt slut. Sista boken i serien, Vålnadens berg, utkommer på svenska i mars. Huvudpersonen Torak ger sig ut för att möta fienden en än gång, men nu är hans uppdrag farligare än någonsin. På Vålnadens berg finns den siste och farligaste schamanen av dem alla och enligt vad tecknen visar, kommer hon att bli hans öde. Författarinnan Michelle Paver föddes 1960 i den brittiska kolonin Nyasaland (idag Malawi, Afrika) där hennes far var chefsredaktör för en tidning.

2 svar to “Vårens ungdomsböcker”

  1. frid Says:

    Lång ifrån kär verkar ha ett tråkigare tema än den braiga första delen. Av de ovannämnda måste jag säga att Henrikssons ”Jag finns” verkar intressant.

  2. Ola Says:

    Ja, den verkar intressant. På bloggen bokfreak kan man läsa en intervju med Maja-Maria Henriksson:
    http://www.bokfreak.se/imported-data-old/category/bokfreak-fragar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: