Skönt i vår

by

Vårens bokutgivning har börjat komma igång. Trots att förlagen har dragit ned på antalet titlar, till exempel är debutanterna tråkigt nog inte så många, så finns det flera godbitar att se fram emot. Här är mina tips på skönlitterära vårböcker:

En tidigare outgiven roman av Nya Zeelands stora författare Janet Frame gavs ut häromdagen. Mot ännu en sommar är en självbiografisk roman om en kvinna som inte tycker sig passa in någonstans. Det verkar dessutom vara en liten Framerenässans på gång. Fler av hennes tidigare böcker kommer senare i vår. Nu i januari kommer även Virginia Woolfs tidigare oöversatta debutroman Resan ut. När vi ändå är inne på döda men ytterst levande klassikerförfattare så kommer i april den andra översatta romanen av den amerikanska författaren Richard Yates, Easter Parade, som liksom den förra Revolutionary Road inte har fått någon svensk titel. Och det är kanske bättre så. Revolutionary Road är en av de bästa böcker jag någonsin har läst och jag ser därför mycket fram emot denna.

Bland de övriga utländska författarna ser jag särskilt fram emot dessa: Faïza Guènes Sista beställningen på Balto. Hennes bitska rapporter från Paris förorter är både charmfulla och starka. Sarah Waters ger ut Främlingen i huset. Den indiske författaren Aravind Adiga som hade stora framgångar med Den vita tigern kommer med Mellan attentaten. En annan roman som verkar intressant är Dave Eggers Vildingarna. Eggers har skrivit om Maurice Sendaks klassiska barnbok Till vildingarnas land till en roman. Låter som ett spännande grepp.

Bland de svenska författarna finns också flera intressanta namn: Per Johansson debuterade för några år sedan med den egensinniga arbetarskildringen Göteborg i päls. Nu kommer bok nummer två, Cancersurfare. Marie Norin ger ut två romaner i en volym, Djuraffär. Och så kommer det minsann en versroman i vår, det var inte i går: Helena Granströms Osäkerhetsrelationen. En efterlängtad roman är förstås Susanna Alakoskis Håpas du trifs bra i fengelset. Hon har mycket att leva upp till efter Svinalängorna. Mycket att leva upp till har även Maja Lundgren med Mäktig tussilago och Sara Stridsberg med Darling river.

På spänningsfronten återfinns flera välbekanta namn: Johan Theorin ger ut Blodläge i april. Det är den tredje av fyra Ölandsböcker och naturligtvis efterlängtad av många. Likaså ger bland andra Karin Fossum och John Ajvide Lindqvist ut nya böcker.

På poesiavdelningen hittar man bland andra så vitt skilda poeter som: Johan Jönson, Kjell Espmark, Patti Smith, Birgitta Lillpers med flera.

Till sist lite humor: En ny bok av Jan Stenmark ser jag mycket fram emot, liksom det sedvanliga Rockyalbumet och Sara Granérs Med vänlig hälsning. Hennes Det är bara lite AIDS måste vara ett av de senaste årens bästa seriealbum.

Ja, det blev trots allt ganska många böcker att läsa i vår. Ändå är detta långt ifrån allt. Och har du fått nys om något annat som är på gång så är du välkommen att skriva en kommentar om det. Katalogen över vårens böcker finns att bläddra i hos oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: