Kall feber

by

Jerker Virdborg är i mitt tycke en av de mest intressanta författarna som har kommit fram under 2000-talet. Hans böcker är riktiga bladvändare, lättillgängliga och underhållande men ändå skrivna med tillräckligt mycket finess för att lämna kvar en både roande och oroande känsla av gåtfullhet hos läsaren. Hans nya roman Kall feber som har kommit under hösten har även den alla kvaliteter som behövs för att den ska vara svår att lägga ifrån sig.

Till en högteknologisk forskarstad långt ute på landsbygden åker den framgångsrika blodforskaren Karin Ryd, nöjd över sin nya och eftertraktade tjänst som ansvarig för ett forskarlag. Hon gör också inledningsvis fina resultat som väcker chefernas förtjusning och får henne att stiga i forskarhierarkin.

Men den inledande glädjen övergår i obehagskänslor och till slut i fruktan när hon inser att det sker märkliga saker i forskarstaden. Forskare saboterar för andra, något som även Karin gör sig skyldig till, människor utsätts för farliga experiment och en mystisk feber sprider sig, även om ledningen gör sitt bästa för att tona ned den. Dessutom träffar Karin på några barn som lever gömda i källaren, trots att det är förbjudet för barn att vistas i forskarstaden. Så vad är det som händer? Kall feber är en så kallad dystopi i Karin Boyes Kallocains anda. Genren passar Virdborg utmärkt och precis som med hans tidigare böcker är den svår att lägga ifrån sig och den lämnar något att fundera på när man har läst klart.

Klicka här för att beställa Kall feber på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: