Yarden

by

Veckans boktips är en av de mest drabbande skönlitterära böckerna jag läst i år. Yarden är Malmöpoeten och deckarförfattaren Kristian Lundbergs berättelse om sin tid som timanställd daglönare i Malmö hamn. Vad jag förstår är den helt självbiografisk, även om en författare har sin frihet att fantisera och göra dikt av livet.

Berättaren Kristian jagas av en växande restskatt. Bokkontrakt uppfylls inte, han blir uppsagd från flera uppdrag som tidningsskribent och ute på den vanliga arbetsmarknaden hjälper det föga att man är en kritikerrosad men inte särskilt säljande författare.

Eftersom han saknar formell utbildning finns det inte mycket att välja på. Genom ett bemanningsföretag får han jobb i Malmö hamn, där han en gång började arbeta för tjugo år sedan. I Yarden flyttar han bilar tillsammans med andra daglönare, dåligt betald och med usla arbetsvillkor. Tillsammans med de andra timanställda upplever han solidaritet och vänskap, men också trakasserier både från andra arbetare och från ledningen. Den fast anställda personalen är uppsagd och i stället tas timanställda in efter behov. Att tacka nej till en dags arbete är omöjligt, då är man inte välkommen tillbaka. Alldeles i närheten av lyxbostäderna i Turning torso breder nyfattigdomen ut sig och människor tvingas dubbelarbeta för att få det att gå ihop. Där har vi en bild av dagens Sverige. Lundberg skildrar den hårt och skoningslöst.

Parallellt beskriver han också sin kaotiska uppväxt med en skolgång som avbryts redan på högstadiet, där pappan är frånvarande, mamman psykiskt sjuk och ett missbruk ger honom diagnosen kronisk alkoholism redan i tonåren. Någonstans på vägen har han också funnit en gud och, inte minst, vägen till litteraturen. Dessa upplevelser har Kristian Lundberg skrivit om i tidigare böcker, men aldrig så naket och sammanhängande som här. Flera gånger ställer han sig frågan om hans tid i medelklassen bara var en parentes. Kanske är det egentligen här, i det fysiska arbetet, som han är hemma. Klassklättraren är tillbaka på ruta ett och hans fall är hårt. Det kan låta som en dyster bok och det är det också, men allt är inte nattsvart. Orden finns, skrivandet, en son, vänner, den enkla lyckan i att finnas till. För mig är Yarden en av årets stora läsupplevelser.

Klicka här för att beställa Yarden på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: