Nära hem

by

Alice Munro - Nära hem

För en litteraturnörd är ett av livets stora glädjeämnen att upptäcka nya författare. Det har jag gjort i höst. Den snart åttioåriga kanadensiskan Alice Munro är en ny bekantskap för mig. I stort sett hela sitt författarskap har hon byggt på att skriva noveller och hon har gjort det med framgång. Många priser har hon fått och en stor läsekrets. Förlaget Atlas återlanserar henne i höst på den svenska bokmarknaden med samlingsvolymen Nära hem, som består av noveller tidigare utgivna i Sverige på 1980- och 90-talet. Nästa år utlovas dessutom hennes senaste bok i översättning. Det är bara att tacka och ta emot. Munros noveller är för det mesta helt underbara berättelser.

Berättelserna i Nära hem är i genomsnitt trettio sidor långa, ändå är de lika stora och episka som romaner och hon förmedlar den närhet till gestalterna som man som läsare annars brukar behöva en hel roman för att kunna känna.

Miljön är Kanadas västra eller östra kust, ibland med en avstickare till norra USA. Här kämpar helt vanliga människor med att hålla ihop äktenskap och relationer, även om de misslyckas påtagligt ofta. Det är lågmälda berättelser som inte gör så mycket väsen av sig. I Kalkonsäsongen tar en fjortonårig flicka jobb på en kalkonfarm och får sina första inblickar i vuxenvärlden genom sina kollegor. Hon blir både skrämd och fascinerad. Munro skriver ofta ur ett kvinnoperspektiv, men hennes noveller iakttar manligt och kvinnligt beteende utan att fördöma. Det är starkt och mycket, mycket bra.  Någon som har läst henne?

Klicka här för att beställa Alice Munro på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: