Den sista cigarretten

by

Den sista cigarretten

Höstrusktider är lästider. Inför Allhelgonahelgen tipsar jag om Klas Östergrens nya roman Den sista cigarretten. Det är visserligen ingen spökhistoria, men den är nog så ruskig ibland.

Romanen tar sin början på en biograf ute på landet i sydöstra Sverige 2008. En opera från Metropolitan i New York visas digitalt. I publiken sitter bland andra romanens huvudperson Claes, som är författare precis som Klas. I pausen träffar han en kvinna från förr och en gammal historia snurrar igång. Genom henne träffade Claes i början av 80-talet en läsare och beundrare. Jörgen, som beundraren heter, är en konstnär från den nya tiden, det vill säga från det glada 80-talet med dess tygellösa ekonomiska spekulationer som även påverkar konstbranschen. 70-talets engagerade manchesterkonstnärer är ute och i stället är yuppien starkt på frammarsch.

När Jörgen misslyckas med att köpa Nils Dardels målning Den döende dandyn får han i stället en makaber idé till en iscensättning av målningen. Ofrivilligt blir Claes indragen i en thrilleraktig härva som han får svårt att ta sig ur.

Den sista cigarretten är Klas Östergren i högform. Romanen är så full av infall och sidospår att den egentligen är omöjlig att göra rättvisa på ett sådant här litet utrymme. Men som alltid hos Östergren är det en bok som är oavbrutet underhållande och fängslande, full av humor, vemod och insikter.

Klicka här för att beställa Den sista cigarretten på biblioteket.

Ett svar to “Den sista cigarretten”

  1. Lena Says:

    Opera från Metropolitan visas digitalt ute på landet i sydöstra Sverige – det låter som Emmaboda folkets hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: