Höstens ungdomsböcker

by

Bara inte duDjävulens märkeTystnad! Tagning!

Och så kommer det ungdomsböcker förstås. Här är några tips från Malin:

Michelle Magorian, författare till en av de mest älskade ungdomsböckerna i modern tid, Godnatt Mister Tom, kommer i september ut med en ny bok, Tystnad, tagning. Året är 1949 och den brittiske pojken Henry, 14 år, sörjer sin far som dog i kriget. När Henry får låna en kamera till ett skolprojekt och lär sig framkalla film, gör han en hemsk upptäckt. Stark, thrillerbetonad bok som inte lämnar läsaren oberörd.

Bara inte du är Katarina von Bredows åttonde ungdomsroman och utkommer i september. Boken handlar om snart 20-åriga Emma, på väg att bli vuxen, med allt vad det innebär. Samtidigt försöker hon handskas med sina skilda föräldrar, bästa väninnans kille och kompisen Markus som börjat sysslar med farliga saker. Katarina von Bredow har tidigare utgivit böcker som Syskonkärlek, Som jag vill vara och Expert på att rodna.

Mårten Sandén, mannen bakom Petrinideckarna, kommer i september ut med sin fjärde ungdomsbok, Det viskande barnet. Detta är en fortsättning på förra årets Den femte systern och återigen är tuffa Jannike Faltin huvudperson. Jannike är utrustad med paranormala förmågor och en hel del attityd, vilket gör henne perfekt som agent mot all sorts ondska. I den nya boken hittar hon en liten, jagad flicka i skogen, på flykt från Joculatores, de grymma gycklarna. Vem är hon och vem är det som låter sin flöjt ljuda i trakten? Förlaget säger följande om Det viskande barnet: Suggestiv, spännande hembygdsnoir som aldrig släpper taget om läsaren.

Med böckerna Simon & Sophie och Liv & Lovisa i bagaget, kommer nu Emma Granholm ut med sin tredje bok, Ett nytt liv på köpet. 15-åriga Sanna ska börja gymnasiet och lämna högstadietiden bakom sig. En tid hon har tillbringat i tysthet och utan vänner. Inget pekar på att något kommer att bli annorlunda i den nya skolan. Detta visar sig vara fel och snart är Sannas liv fyllt av nya kompisar. Men… kan man vara vän med alla? Utkommer i september.

Magnus Nordins nyutkomna rysare, Djävulens märke, tar sin början i en lärares självmord. 9C på Katarinaskolan hittar en morgon sin fröken, Hanna, död i klassrummet. Det antas vara självmord. Malin, en trevlig vikarie klassen haft tidigare, blir deras nya, ordinarie lärare. Malin är snäll och omtyckt av alla. Hon verkar dessutom ha en lugnande effekt på de stökiga eleverna. Allt borde vara perfekt, men snart inser 9C att något är fruktansvärt fel. Vem eller vad är Malin? Magnus Nordin har tidigare böcker som Huset vid vägens slut, Svart drama och Tystnadens hus på sitt samvete.

Författarinnan till de mycket populära böckerna i serien Twilight, Stephenie Meyer, har precis släppt sin nya bok, Genom dina ögon, på svenska. Boken är egentligen för vuxna, men kommer säkert att locka en hel del lässugna ungdomar som gillar fantasy/science fiction och som inte låter sig avskräckas av ett 600 sidor tjockt verk. I Genom dina ögon har större delen mänskligheten fallit offer för en främmande ras som tar över folks sinne, men lämnar den fysiska kroppen intakt. Rasen kallas Vandrarna och de kommer snart att upptäcka att det är förenat med en hel del problem att smälta samman med någon annans minnen och känslor. Vissa människor är inte heller svaga måltavlor, utan de försöker kämpa emot.

Ishockey för hela slanten blir det som vanligt i serien Stjärnskott av Gunnar Nordström. Den nya boken heter En match med stjärnorna och återigen möter vi svenske Adam från Kiruna, 19 år, som spelar för laget Seattle Wonders. Adam är lagets stjärna och ledningen hoppas att han ska få en utmärkelse som belöning för sitt fina spel. Tyvärr gör Adam plötsligt en katastrofmatch och allt kan förändras. Utkommer i oktober.

Mera sport! För de lite yngre läsarna kommer snart den sjätte boken i serien om Ludde som älskar fotboll. Ludde är 12 år och spelar i Rävarna IF. En släkting till lagets målvakt har vunnit massor av pengar på trav och tänker bjuda killarna på en resa till Italien. I Italien kommer de att möta ett italienskt pojklag i en vänskapsmatch och inte nog med det!! Rävarna ska få se en match med Luddes stora hjälte, ZLATAN! Boken heter Ludde gör en Zlatan. Författare är Viveca Lärn.

Martin Widmark är mest känd för böckerna om LasseMajas Detektivbyrå och monsteragenten Nelly Rapp, men skriver också serien David & Larissa för äldre läsare. David & Larissa är klasskamrater och bästa vänner. I den nya boken, Under en himmel av glas, besöker de en högteknologisk maringeologisk forskningsstation. Stationens ägare har en idé om ett perfekt samhälle under vattenytan och de två ungdomarna inser snart att han tänker förverkliga sin dröm…..på mänsklighetens bekostnad. Utkommer i oktober.

Hästtjejen Emily möter vi för åttonde gången i Emilys beslut av Gull Åkerblom. Tillsammans med vännen Hanna äger Emily hästen Sheeba, ett riktigt energiknippe som nu kanske ska betäckas och få ett föl. Det är ett stort beslut att ta. Tur att Emily inte behöver bestämma detta själv. Hon har ju Hanna. Hanna kan dock inte hjälpa Emily med en betydligt större fråga. Emilys föräldrar ska skiljas, men hos vem ska hon bo? Mamma eller pappa? …och hur har Emily det själv med kärleken. Lättläst bok om hästar, men även mycket annat. Utkommer i oktober.

/Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: