Höstböcker

by

Mordets praktikDen sista cigarrettenEnkel, vacker, öm

Sommaren går mot sitt slut och bokutgivningen börjar dra igång på allvar. Här är mina tips på tolv skönlitterära böcker som verkar spännande, intressanta och läsvärda: 

Stewe Claeson ger i dagarna ut Än jublar fågelsången, en roman som samtidigt är en kärleksroman och en historisk roman. Stewe Claeson är alltid intressant att läsa.

Kerstin Ekman är ännu en i raden av författare som tar sig an Doktor Glas. Hennes roman Mordets praktik kommer i september och är en vidarediktning av Hjalmar Söderbergs roman. Jag ser en augustnominering hägra.

En ny roman av Klas Östergren är alltid efterlängtad. Den sista cigaretten kommer i oktober och då ger också  Jerker Virdborg ut romanen Kall feber.

Monika Fagerholms roman Glitterscenen kommer i september och är en fristående fortsättning på Den amerikanska flickan. Jag vet att den är efterlängtad.

Paret Ahndoril som nyligen kommit ut som deckarförfattare ger ut varsin bok i eget namn. Först ut är Alexandra som i dagarna ger ut Mäster. Alexander ger senare i höst ut Diplomaten, den andra i en trilogi som i en mix av fakta och fiktion handlar om viktiga svenska män. Och det är nog roligare än det låter. Den första delen, Regissören, som kom för något år sedan och handlar om Ingmar Bergman var åtminstone klart läsvärd.

Den som vill läsa klassiker bör även kunna göra lite fynd: en tidigare oöversatt roman av Marguerite Duras är ju till exempel spännande, Sjömannen från Gibraltar kommer i oktober. Även en tidigare aldrig översatt roman av Simone de Beauvoir ges ut under hösten.

På poesifronten återfinns några intressanta namn. En av de mest spännande unga poeterna är Johannes Anyuru. Städerna inuti Hall ges ut i september och det är hans tredje bok. Känns som upp till bevis på något sätt. Ragnar Thoursie har precis gett ut Sånger från äldreomsorgen och det tappra förlaget ellerströms ger till exempel ut Wislawa Szymborskas Här.

Också på facksidan finns en del att välja bland. Här är några böcker ur högen:

Brutus Östling plåtar fåglar som ingen annan. En ny bok med hans fågelfoton kommer i höst. Att överleva dagen heter den. En bok med titeln Atomtorg, porrharar & Hitlerslussar blir man ju onekligen också lite nyfiken på. Det är Katarina Wikars och Jan Jörnmark som har varit på utflykt i bland annat Baltikum och forna Östtyskland.

Klas Gustafsson har skrivit den första biografin om Monica Zetterlund. Den heter Enkel, vacker, öm och ska komma nu i augusti.

Ja, detta var ju bara en mikroskopisk andel av alla böcker som ges ut. Om du har fått korn på något annat och vill tipsa om det är du i vanlig ordning välkommen att göra så. Katalogen över höstens utgivning finns att bläddra i på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: