Tips på sommarläsning 7

by

Blodets hettaEnsamhetens vinStorm över Frankrike

Irène Némirovsky är en av de senaste årens stora återupptäckta författare. När hennes tidigare outgivna roman Storm över Frankrike gavs ut för några år sedan väckte den sensation. Némirovsky föddes 1903 i en judisk familj i Ukraina. Familjen flydde 1918 till Frankrike för att undkomma den ryska revolutionen. Under 1920- och 1930-talen blir hon en firad författare med flera succéer och översätts bland annat till svenska. När Tyskland ockuperar Frankrike vänder det litterära etablissemanget henne ryggen och 1942 förs hon till Auschwitz. Efter en månad är hon död. Där kunde hennes öde ha blivit förpassat till glömskan för alltid.

Men 2004 ges så Storm över Frankrike ut, en handskriven och ofullbordad roman som hittas i den koffert som hennes döttrar har tagit hand om. Romanen är ett mästerverk och blir med rätta en världssuccé, sextio år efter att den skrivits. Némirovsky beskriver de första två åren av den tyska ockupationen av Frankrike och hon ger inget smickrande porträtt av den franska befolkningen. Undfallenheten och kollaboratörerna skildras med skarp penna. I och med succén med Storm över Frankrike återupptäcks också hennes övriga författarskap. Flera böcker har nu återutgivits på svenska.

Blodets hetta är även den en tidigare outgiven roman, upphittad tillsammans med Storm över Frankrike och kom på svenska tidigare i år. Det är ett relations- och passionsdrama som utspelas på den franska landsbygden någon gång på 1930-talet. Bokens berättare Silvio, en åldrad man som lever ett tillbakadraget och enkelt liv, iakttar när passionerna tar över ett litet samhälle. Hans kusinbarn Colette gifter sig men kort efter bröllopet hittas hennes make död, kanske mördad. Den på ytan lugna och stabila lantliga idyllen visar sig vara ytterst bräcklig. Likt en gammal kommissarie lunkar Silvio fram och nystar djupare och djupare i sin släkts hemligheter.

Némirovskys främsta styrkor som berättare ligger framför allt i de psykologiska insikterna, i gestaltningen av karaktärer och av miljöer. De lantliga och mustiga höstdofterna riktigt slår upp från bokens sidor ibland. Némirovskys författarskap är värt att upptäcka om du inte redan har gjort det, i synnerhet Storm över Frankrike, men även de andra böckerna är mer än läsvärda.

Klicka här för att beställa böckerna på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: