Tips på sommarläsning 6

by

Tiden angrips först...

Vi hinner läsa några böcker till innan sommaren är slut. För ungefär ett år sedan kom en riktigt fin familjeskildring av Mats Kempe. Romanen heter Tiden angrips först, resten är oviss väntan och handlar om en helt vanlig kärnfamilj från arbetarmiljö. 

Jens, romanens berättare och en av familjens två söner, har isolerat sig i en stuga i Norrland för att skriva berättelsen om sin familj. Trevande börjar han med att fantisera om hur hans föräldrar träffades för första gången under 1960-talet. Han måste fantisera, eftersom han inte vet hur det gick till. Han letar febrilt efter minnen att hänga upp sin familjeberättelse på. Minnen dyker upp, men mest i form av fragment, ett ögonblick här och ett annat där, minnena av mormodern och hennes hårda och strävsamma liv, minnena av den första utlandsresan till Danmark i barndomens 1970-tal. Minnesfragment som till slut är vad som återstår av familjens gemensamma liv.

När Jens bror blir allvarligt sjuk samlas familjen en sommarhelg på faderns barndomsparadis i Roslagens skärgård. Famlande försöker de hitta rätt i sina familjepositioner och stötta varandra.

Med omsorg om varje ord berättar Kempe anspråkslöst och utan större åthävor om en familj på en gång unik men ändå som vilken som helst. Skickligt placerar han små markörer här och var i berättelsen för att en tidsepok ska träda fram ur texten. 1970-talet är tydligt närvarande i barndomsskildringarna utan att Kempe för den skull behöver ödsla med rekvisita.

Klicka här för att beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: