Tips på sommarläsning 5

by

Mästaren MaFrämling, vad döljer du för mig

Och här följer ännu mer tips på läsning i sommar. Hur ska ni hinna läsa allt? Willy Kyrklund, som i helgen uträdde ur sin kyrklundhet, måste ju förstås läsas. Eftersom han var så rolig och klok borde jag skriva något roligt och klokt här, men jag hänvisar nog hit och hit i stället.

Annars rekommenderar jag å det grövsta nyöversättningen av Albert Camus tidlösa mästerverk Främlingen, som kom för ett par veckor sedan. En roman helt befriad från allt onödigt litterärt prål. Kanske känner ni till handlingen redan? Ni kanske till och med har läst den? Det är ju inte ovanligt. Den har lästs flitigt av flera generationer nu.

Romanen utspelas i Algeriet och följer berättaren Meursault från det att han går på sin mors begravning till att han döms till döden för ett mord på en arab. Ett mord han begår av en slump och av tillfällig sinnesförvirring när den intensiva solen på en strand får honom ur balans. Under rättegången som följer på mordet vänds sedan allt han tidigare gjort emot honom och han döms till döden mer på grund av att han har visat okänslighet på sin mors begravning än för mordet han har begått. Han döms till döden för ”att ha begravt sin mor med en brottslings hjärta”.

Romanen är så enkel, så avskalad, men rymmer ändå så oerhört mycket. Varför inte ägna en sommardag eller kanske två (mer tar det inte) åt en av de bästa böckerna någonsin? Ja, bättre än så blir det tammefan inte. Undvik den starkaste solen bara.

Klicka här för att beställa böckerna på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: