Tips på sommarläsning 2

by

Det var länge sedan det var så här spännande.

Mer tips på sommarläsning. Varför inte en novellsamling under regnskurarna? Cecilia Davidsson är en av flera fina svenska novellförfattare, läs till exempel novellsamlingen Det var länge sedan det var så här spännande (vilken titel!). I likhet med Hans Gunnarsson som jag tidigare rekommenderat här är hennes noveller ofta förankrade i en till synes helt vanlig vardag. Men under den vanliga ytan kan naturligtvis något helt annat lura. Och det mest välbekanta kan vara betydligt mer spännande än vi normalt lägger märke till.

Cecilia Davidsson har just den här känslan för att hitta det absurda och det ovanliga i det som är så vanligt. Det gör hennes noveller roliga att läsa. Och det som skulle kunna bli tjatigt blir inte det eftersom hon varierar motiv, miljöer och stämningar. Vissa noveller lutar åt det tragiska, som i den inledande novellen där en ensam kvinna i ett hyreshus spionerar på grannen. Andra är mer komiska, eller åtminstone ljusare i tonfallet.

Av samlingens femton noveller kretsar merparten kring relationer. Det kan vara mellan vänner, mellan par, eller mellan föräldrar och barn. Det blir små utdrag ur ett större liv. I Ingen gröngöling precis har en man och en kvinna mötts på en camping och hon har flyttat in i hans husvagn. På några få sidor beskriver författaren två udda människoöden. En kort berättelse växer till en större och läsvärda författare kan säga mer på tio sidor än vad mediokra författare lyckas med på 400. Cecilia Davidsson är läsvärd.

Klicka här för att beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: