Tips på sommarläsning

by

Edelcrantz

Det har blivit semestertider och då behövs det förstås en bok till hängmattan, stranden, husvagnen, eller var man nu kan befinna sig.  Varför inte en historisk roman? Som dessutom är riktigt rolig. Jag har garanterat aldrig någonsin skrattat åt orden ”arbetsmarknadspolitiska åtgärder” förut, men det gjorde jag när jag läste Malte Perssons Edelcrantz förbindelser .

Romanen handlar alltså om Abraham Niclas Edelcrantz. Visst minns du honom? Han, du vet, som föddes som Clewberg 1754? Som sedan blev adlad och fick namnet Edelcrantz. Som skrev dikter och skulle bli poet och som blev det också. Och som blev teaterchef och uppfinnare (till exempel av det första telegrafsystemet) och som kämpade något så vansinnigt för att eftervärlden skulle minnas honom, men lik förbannat glömde den bort honom. För det var väl inte bara jag som inte visste vem karln var?

Sån tur då att Malte Persson har skrivit en roman om honom. En roman där 1700-talet helt plötsligt står alldeles levande framför läsaren och som också ger vår egen samtid mer eller mindre förtäckta tjuvnyp. Och vad är det som är så roligt med ”arbetsmarknadspolitiska åtgärder” då? Ja, läs själv!

Klicka här för att beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: