Ett deckartips

by

Bombyx

Ibland är det lätt att glömma bort att det skrivs deckare och andra spännande böcker även utanför Sverige och Storbritannien. Men det gör det. Till exempel i Frankrike där Anne Rambach har haft framgångar med thrillern Bombyx, som kom på svenska förra året. 

Bombyx är Rambachs åttonde bok, men den första att översättas till svenska (jag tror att det är fler på gång). Den vane deckarläsaren känner ganska snabbt igen hennes huvudperson, frilansjournalisten Diane. Hon är en ganska typisk deckarhjältinna. Lite tilltufsad av livet – hon har förlorat man och en son i en bussolycka – men är ändå en tuff kvinna.

När Diane ska göra ett reportage om ett kinesiskt bröllop på en restaurang i Paris Chinatown hamnar hon mitt i en massaker där en ung kvinna verkar vara måltavlan. Under skottlossningen på restaurangen lyckas hon fotografera mördarna och undkommer med ett nödrop. Till varje pris måste hon sedan ta reda på vad som utlöste morden och vem den unga kvinnan var. Hon blir indragen i en undersökning där hon själv till slut är farligt ute. Och så långt är det inga konstigheter. Bombyx följer till en början en ganska given mall, men så enkelt vill inte Rambach göra det för sig. Den traditionella deckarformen är för snäv för henne.

Bombyx är oavbrutet underhållande, men också märklig på många sätt. Märklig är den eftersom det inte verkar vara meningen att man som läsare ska hänga med i svängarna. Spåren i undersökningen leder Diane till den organiserade kinesiska brottsligheten, till mystiska rosor, till den ryska maffian, till industrispionage och bioterrorism och jag vet inte allt. Den som vill ha nöjet att själv pussla ihop alla ledtrådar innan Diane gör det kanske blir lite besviken. Lätt är det inte, men kul ändå.

Klicka här för att beställa Bombyx på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: