No Country for Old Men

by

 No Country for Old Men

Bröderna Coen gjorde stor succé med filmen No Country for Old Men häromåret. Du kanske har sett den? Romanen av Cormac McCarthy som filmen bygger på har precis kommit på svenska och den har jag läst.

Platsen är västra Texas nära gränsen till Mexiko och året är 1980. Vietnamveteranen Llewelyn Moss är ute och jagar i öknen och hittar resterna av en knarkuppgörelse som gått över styr. I en sänka finner han flera bilar och några döda män. Han hittar också en portfölj med ett par miljoner dollar som han tar med sig. Men gömd i portföljen finns en sändare och han får ett antal kriminella ligor efter sig och inte minst den psykopatiske seriemördaren Anton Chigurh. Moss måste naturligtvis ge sig av, men inser snart att det inte finns någonstans att fly. Den enda som kan hjälpa honom är sheriff Bell, en sävlig och åldrande sheriff som börjar inse att något håller på att hända med hans land. En ny och okontrollerbar grymhet håller på att ta över och Bell förstår mindre och mindre av det han ser omkring sig.

På ett plan är McCarthys roman en ganska traditionell thriller. Människor skjuts och blodet stänker och i Chigurh har han skapat en mördare man inte glömmer i första taget. En kallblodig mördare som möjligen kan låta sina offer leva genom att singla slant om livet eller döden. Men på ett annat plan är romanen också mer än bara en thriller, laddad som den är med existentiella frågor om ondskans och godhetens väsen. Inte för att romanen ger några svar, men frågorna finns där för den som vill se dem.

McCarthy växlar mellan scener där Moss flyr, Chigurh jagar och Bell förgäves försöker ta upp jakten på Chigurh. Det är hårdkokt och tufft, kärvt och ordknappt som en modern western.  En bladvändare och samtidigt en bok som lever kvar efter att man läst klart.

Klicka här för att beställa boken på biblioteket.

/Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: