Babian

by

babian

 

Den danska författaren Naja Marie Aidt fick förra årets Nordiska rådets litteraturpris för sin novellsamling Babian. Tack vare det blev den också översatt till svenska. Det är fruktansvärt bra noveller, täta och laddade. Naja Marie Aidt ägnar sig åt någon slags chockverkan med berättargrepp som hämtade från skräckberättelser i stället för att smyga in novellernas poänger eller lite så där i skymundan antyda något. Ibland sätter man rejält i halsen när man läser.

 

Novellerna utspelas alla i en igenkännlig samtid, i ett grannland med människor mitt uppe i sina liv och sina relationer. Vissa har framgångsrika karriärer, andra inte, men gemensamt för bokens alla personer är att de får sin tillvaro ställd på sin spets när de minst anar det. Ett litet snedsteg eller bara ren passivitet kan få oanade konsekvenser. Idyllen i det trygga medelklasslivet kan när som helst förvandlas till en mardröm och då gäller det att hålla i sig.

 

Babian är en samling noveller som griper tag, som oroar och som ofta är olidligt spännande på ett thrilleraktigt sätt. Det är mycket skickligt skrivet. I Danmark är Naja Marie Aidt en hyllad och etablerad författare som har gett ut böcker i flera genrer, men endast en liten diktsamling finns sedan tidigare översatt till svenska. Tänk vad många bra böcker vi missar i Sverige, till och med från länder som ligger så nära. Att det ska behövas ett pris för att få en bok översatt. Nu är den här i alla fall och för mig är det en av årets böcker så här långt.    

 

Klicka här så kan du se om boken finns inne på biblioteket.

 

Läs mer om Naja Marie Aidt här.

 

/Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: