Vårens böcker

by

blodets-hetta2kunzelmannno-countrypioner6-pjaserjag-helga-gregorius

Vårens bokutgivning har så smått börjat rulla igång. Vårens utgivning brukar ju vara lite tunnare än höstens, men bjuder ändå på en hel del godbitar för de flesta smaker. Här är några tips från mig ur den skönlitterära utgivningen:

Nu i januari kommer en ny bok av en återupptäckt författare,  fransyskan Irène Némirovsky. Hon publicerade en rad böcker på 1930-talet innan hon mördades i Auschwitz. För några år sedan gavs hennes ofullbordade roman Storm över Frankrike ut och blev en storsäljare över hela världen. I och med det återupptäcktes också hennes övriga böcker. Blodets hetta kommer i dagarna.  I januari kommer också Carl-Johan Vallgrens roman Kunzelmann & Kunzelmann, hans första sedan den Augustbelönade Den vidunderliga kärlekens historia. Philip Roths sista bok om Nathan Zuckermann, Vålnaden försvinner, ges också ut i januari. Zuckermann har ju hängt med bland Roths figurer i trettio år och de som har följt honom är nog sugna på att få veta hur det går.

Jonas Gardell ger ut boken Om Jesus i mars, en bok som förmodligen kommer att bli omtalad. Det stiliga författarparet Paul Auster och Siri Hustvedt ger ut varsin roman i vår, först ut är Paul med Mannen i mörkret i mars, sedan Siri med Sorgesång i maj.

En novellsamling som verkar intressant är danskan Naja Marie Aidts Babian för vilken hon fick förra årets Nordiska rådets litteraturpris. Den kommer i mars. I april kommer Cormac McCarthys roman No country for old men (just det, originaltiteln också på den svenska översättningen), som häromåret blev film i en bejublad version av bröderna Coen. McCarthys roman Vägen kom i svensk översättning förra året, en läsupplevelse som jag fortfarande inte har hämtat mig ifrån.

En annan bok som gör mig nyfiken är Pauline Wolffs Swede, en svensk västernberättelse (!) med tre systrar och en revolverhjälte i huvudrollerna. Enligt förlaget en mix av Mobergs Utvandrarsvit, ovan nämnde McCarthys Gränstrilogi och en drös cowboyfilmer, men ändå något helt eget. Låter skruvat och spännande.

Ett seriealbum jag ser fram emot, ja, till och med längtar efter, är Nina Hemmingssons Så jävla normal, hennes uppföljare till det härligt svarta och galghumoristiska seriealbumet Jag är din flickvän nu.

Den produktiva Bodil Malmsten ger ut ännu en loggbok under våren, Där ute går Hemulerna.

Ulf Lundell är känd för att vara ordrik i sina böcker. I april debuterar han i en ny genre med 6 pjäser. Det blir intressant att se vad han kan göra i ett format som kräver lite mer återhållsamhet med orden. En annan som ger sig på en ny genre är Jens Lapidus. Tillsammans med illustratören Peter Bergting ger han ut Gängkrig 145, den tredje delen i Stockholm Noir-sviten, i serieform.

Våren brukar också vara debutanternas årstid, så också i år. En av debutanterna är Isabella Varricchio som debuterar med Pioner, en roman om vänskap. En annan debutant är Birgitta Lindén som har skrivit Jag, Helga Gregorius, som berättar historien om Doktor Glas, Gregorius och Helga ur Helgas perspektiv. I höst har vi läst Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och Bengt Ohlssons Gregorius i vår bokcirkel och passande nog kommer nu alltså historien sett med Helgas ögon.

Det här är ett litet, litet urval. Har du hittat fler fynd ur vårens utgivning? Du känner väl till att katalogen över den svenska bokutgivningen finns att bläddra i hos oss?

/Ola

4 svar to “Vårens böcker”

 1. Ylva Says:

  Jag har givit er blogg ett bloggpris. Kolla http://ylvarosen.blogspot.com

 2. Ola Says:

  Nämen gud så gulligt! Tack!

 3. morbylangabibliotek Says:

  Kunzelmann är en underbar bok, jag är din flickvän nu skrattade vi gott åt när du jobbade här,,så det skall bli kul att läsa så djävla normal..
  Blogga på Lars R

 4. Ola Says:

  ”Jag är din flickvän nu” tar jag fram och bläddrar i lite då och då. Den är fortfarande lika rolig. Jag är mycket nyfiken på hennes nästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: