Augustpriset 2008 – vinnarna

by

sally-jonesregi-bergmanett-annat-liv

Som bekant tillkännagavs vinnarna av årets Augustpris i måndags. Här är de med juryns motiveringar:

2008 års barn- och ungdomsbok:

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

Ett osannolikt äventyr öppnar sig i detta helgjutna allkonstverk, tecknat, författat och formgivet av en och samma upphovsman. I ord och kartor följer läsaren gorillan Sally på hennes färder från djungeln över världens oceaner där hon möter förtryckare, bovar och svekfulla människor men också vänskap och stark kärlek. Grymt och vackert med en säregen ton.

2008 års fackbok:

Regi Bergman av Paul Duncan & Bengt Wanselius

Paul Duncan och Bengt Wanselius har sammanställt det ultimata dokumentet om Ingmar Bergmans livsverk. Tack vare mångas medverkan presenteras Bergmans regi storslaget bildrikt, det blir en läsupplevelse och ett bildäventyr. Ofrånkomligt och oförglömligt om vår största filmkonstnär.

2008 års skönlitterära bok:

Ett annat liv av Per Olov Enquist

I sin nya bok förenar Per Olov Enquist en självbiografisk skröna med ett stycke självupplevd litteraturhistoria och en självbekännelse i tragikomedins form: han borrar sig ned mot en smärtpunkt i jaget och tar oss med på en infernalisk resa som trots allt får ett lyckligt slut. Det är en modig bok, som sträcker sig från Hjoggböle i Västerbotten till Broadway i New York City, med konstnärskapets destruktiva och kreativa livslinje i centrum.

Vi gratulerar så klart alla pristagare. Jacob Wegelius bor i norra Kalmar län och vi tycker att det är extra roligt att en författare med lokal (nåja, nästan i alla fall) anknytning har fått priset. Regi Bergman är ju en maffig bok på alla sätt och vis och ett minst sagt gediget verk. P O Enquist är ju odiskutabelt en av våra allra största författare och ingen ovärdig vinnare i skönlitteraturklassen. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är lite fegt att ge honom priset. Hade personligen hellre sett Bruno K Öijer som vinnare, men man kan ju inte få allt. Synpunkter och kommentarer på priset?

/Ola

2 svar to “Augustpriset 2008 – vinnarna”

  1. Lars R Strandbo Says:

    Tja..Bruno K Öijer var ju och är min favorit. Hans poesi och skrivande har en närvaro som jag inte tycker finns hos så många svenska poeter.
    Och den diktsamling han var nominerad för är så oerhört bra…men det är ju min åsikt..annars är jag mkt nöjd med Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius det är en lysande ungdomsbok med fantastiska illustrationer / Lars R

  2. Ola Says:

    Håller med dig, Lars. Öijers senaste är verkligen enastående. Han är en unik poet i ett i mitt tycke annars småtrist samtida poesisverige. Och illustrationerna i Legenden om Sally Jones är jättehäftiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: