Selma 150 år

by

selma_lagerlof

Just idag är det exakt 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka gård i Värmland. Lagerlöf är som bekant en av Sveriges allra största författare någonsin, både nationellt och internationellt. Efter att till en början ha kombinerat sitt författande med jobbet som lärare blev hon så småningom författare på heltid. 1891 debuterade hon med Gösta Berlings saga, en roman vars mustiga berättande bröt med den då dominerande naturalistiska stilen. Lagerlöfs anseende som författare växte sedan stadigt i takt med att fler och fler romaner och berättelser gavs ut. Listan på idag klassiska verk är lång. Här är ett urval:

Jerusalem 1901-1902,

Herr Arnes penningar  1904

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige 1906-1907

Kejsaren av Portugallien 1914

Löwensköldska ringen 1925

Trots att Selma Lagerlöf blev hyllad och älskad under sin livstid – hon blev till exempel den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinnan att få Nobelpriset och hennes böcker såldes i mängder över hela världen – har åsikterna om hennes författarskap skiftat. Hon har ibland betraktats som enbart en sagoberätterska. Idag är det däremot ingen som ifrågasätter hennes betydelse som författare. Fira hennes 150-årsdag med att läsa henne. Vilken av hennes böcker tycker du bäst om?

/Ola

2 svar to “Selma 150 år”

  1. Thomas O. Says:

    Härligt med en sådan bloggpost som påminner om vårt litterära arv! Jag kom f.ö. att tänka på Lars Molins TV-serie ”Kejsarn av Portugallien” med Ingvar Hirdwall i huvudrollen. En fantastisk serie och en gudomligt bra insats av Hirdwall!

  2. emmaboda Says:

    Ja, verkligen. Hirdwall var som klippt och skuren för den rollen. Han är visserligen som klippt och skuren för de flesta roller. En fantastisk skådespelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: