J.M.G. Le Clézio

by

Den franske författaren J.M.G. Le Clézio får årets Nobelpris i litteratur. Svenska Akademiens motivering lyder: ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Det är ett val som känns roligt och inspirerande och som har varit med i diskussionen länge. Dessutom finns flera böcker översatta till svenska. Det är bara att gratulera det lilla förlaget Elisabeth Grate bokförlag. I våras kom romanen Allt är vind, som fick mycket uppmärksamhet och i höst är ytterligare en bok på gång. Det verkar vara något visst mellan honom och svenska litterära pris. Han fick också årets Stig Dagermanpris. Har du läst honom? Skriv en kommentar i så fall. Eller har du någon synpunkt på valet, så får du också gärna kommentera. Har du inte läst honom än? Då så, tag och läs! Det ska jag.

/Ola

2 svar to “J.M.G. Le Clézio”

  1. Thomas O. Says:

    Inte för att skryta, men jag läste hans ”Jordisk extas” redan 1970 och blev fascinerad. Den är MYCKET läsvärd!

  2. emmaboda Says:

    Det är mer än tillåtet att ”skryta” om böcker man har läst på den här bloggen. Det är rentav välkommet. Tyvärr hade vi inte Jordisk extas på biblioteket här, men den kommer förhoppningsvis i nyutgåva nu, tillsammans med andra av hans böcker. Själv ska jag ta mig an Allt är vind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: