Rapport från bokmässan

by

Det har ju varit stor bokmässa i Göteborg i helgen. Tusentals bokintresserade människor har stångats och trängts och fått sig nya idéer, tankar och ord till livs. Annette på biblioteket var där och här är några reflektioner från henne kring vad hon hört på mässan:

Marie Tomicic och Kristina Henkel diskuterade genusfällor i vardagen. Hur ska man som förälder eller pedagog agera för att ge barnen 100 möjligheter i livet i stället för två? Det är så många genusfällor och genuskrux som vi möter hela tiden i vår vardag. Bara en sådan sak som i klädesaffären där flickornas kläder redan som babystorlek är figursydda i stället för som pojkarnas kläder ha mer rörelsevidd. Finns i prinicip inga unisexkläder till små barn. Det finns många språkliga fällor som till exempel att nämna djur som ”han”, eller sig själv som ”man”. I boken som kommer ut den 1 december kan vi få en massa tips på vad vi kan tänka på om vi vill ge våra barn 100 möjligheter.

 

Jens Lapidus debuterade med Snabba Cash som sägs vara ”Den mest initierade skildringen av Stockholms tyngre kriminella”. Uppföljaren heter Aldrig fucka upp och där får man återigen smaka på hans hårda prosa i de kriminella kretsarna i Stockholms undre värld. Jens Lapidus arbetar i Stockholm som brottsmålsadvokat och får dagligen möta den värld han skriver om. Många människor känner igen sig i hans böcker. Han skriver så trovärdigt han kan med platser som finns i verkligheten men människorna är alltid påhittade. Personer som osar av brutalitet fascinerar oss av någon anledning. Jens har nått många män med sina böcker. Män som i vanliga fall kanske inte läser så mycket. Män som sitter i fängelse.

 

Eva Susso berättade om sin trilogi för tonårstjejer. Den första delen heter Jag såg honom först. I varje del får man följa de tre tjejerna som är som ler och långhalm. Några månader i deras vardagsliv. Hur de tänker, känner och så vidare. De får var sin bok. I den första delen Jag såg honom först blir alla tre tjejerna blixtförälskade i en kille som just flyttat till deras lilla stad. Eva Susso diskuterade med förläggaren Maire Augustsson att det gjorts många undersökningar om pojkar och deras läsning eller ickeläsning, men att tonårstjejers läsning var en lågprioriterad grupp. Hon tycker därför att det är extra viktigt att skriva för tjejer.

 

/ Annette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: