Höstens böcker

by

 

Höstens bokutgivning har så smått börjat rulla igång. Efter en något blek bokvår verkar hösten kunna bli lite roligare. Här är några av mina tips:

Nu i augusti ger till exempel Bodil Malmsten ut Sista boken från Finistère. Hennes böcker från Finistère har ju fått många läsare och det får nog denna också. En bok som också kommer i augusti är Malte Perssons historiska roman Edelcrantz förbindelser. Den som sedan tidigare känner till den klurige Malte Persson kan nog ana att det blir en historisk roman som vi inte är vana att se dem. Både Malmsten och Persson har för övrigt varsin blogg som du kan hitta i högerkanten på den här bloggen.

En bok som många med mig ser fram emot är förstås Bruno K. Öijers nya diktsamling Svart som silver. Sju år har gått sedan den förra boken och Öijer är ju en av få svenska poeter med en stor läsekrets. Kanske är det årets litterära händelse? Ytterligare en annan bok som är efterlängtad av många är förstås Johan Theorins Nattfåk, uppföljaren till Skumtimmen. I september kommer dessa två.

En författare som håller liv i den svenska novellen är Cecilia Davidsson. En ny novellsamling av henne, Det var länge sen det var så här spännande, har precis kommit ut.

P O Enquist ger ut en memoarbok i höst och Carina Rydberg ger ut en ny roman.

På facksidan ser jag framför allt fram emot Jan Jörnmarks andra del av Övergivna platser, där han bland annat har besökt ett nedlagt och övergivet pappersbruk i Småland. För er som ännu inte har bläddrat i den första så rekommenderar jag det varmt. Ekonomisk historia har aldrig varit så spännande.

Det här var bara ett litet futtigt urval ur den stora bokutgivningen i höst. Givetvis kommer det mängder av romaner, deckare, diktsamlingar och faktaböcker för alla smaker och av både etablerade författare och debutanter. Har du hittat fler godbitar som du vill tipsa om? Skriv en kommentar och dela med dig!

/Ola

2 svar to “Höstens böcker”

 1. Thomas O. Says:

  Inspirerande bloggpost! Jag vill ”ge tillbaka”. Här är några nyheter som jag är väldigt nyfiken på:
  John Allens ”Rättvisans rebell” (om Desmond Tutu)
  Karl-Erik Lagerlöfs ”Dostojevskij – liv och dikt”
  Göran Häggs ”1001 böcker du måste läsa innan du dör”
  Doris Dahlins ”Vi vet nog vem du är”
  Mats-Eric Nilssons ”Äkta vara”
  Owe Wikströms ”Till längtans försvar – eller vemodet i finsk tango”
  / Thomas O.

 2. emmaboda Says:

  Tack för tipsen. Göran Häggs bok kan nog bli en omdebatterad historia. En biografi om Dostojevskij är ju inte heller fel i höstmörkret./Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: