Nya filmer

by

Vi har köpt in några nya filmer till biblioteket. Riktigt bra filmer dessutom. Du kan till exempel se Roy Anderssons senaste film, Du levande. Andersson hyllas ju som en av våra största filmmakare och filmen fick tre guldbaggar (bästa film, bästa regi och bästa manus) och ett hedersomnämnande i Cannes.

Vi har också köpt in en gammal klassiker, Stanley Kubricks 2001 – a space odyssey. Kanske har du redan sett den, men den är absolut värd att se igen. I filmen finns den ena klassiska scenen efter den andra.

Vill du se lite härlig brittisk socialrealism när den är som bäst så rekommenderas This is England å det varmaste. Historien om tolvårige Shaun som mobbas i skolan men hittar gemenskapen hos ett gäng skinnskallar är enastående. När hårdingen Combo kommer ut från fängelset och har med sig rasistiska idéer splittras gänget i en musikälskande falang och i en rasistisk. Shaun tvingas välja sida. Missa den inte!

Missa inte heller krigsfilmen Infödd soldat som skildrar hur nordafrikanska soldater utnyttjades i den franska armén under andra världskriget. Soldaterna slåss för Frankrike och vinner strider åt landet, men de får ändå inget erkännande från den franska armén. Det är en stark och upprörande film och det sägs att självaste Chirac, som var president när filmen kom, blev rörd till tårar och förbättrade situationen för de nordafrikanska krigsveteranerna.

Slutligen, efter rasism och krig, behöver du en söt romantisk komedi att värma dig med. Tillsammans är man mindre ensam bygger på en roman av Anna Gavalda. Filmen utspelas i Paris där fyra människor, så olika men ändå så lika, lever ihop i en lägenhet. En komedi om vänskap och kärlek och Audrey Tautou (Amelie från Montmartre) charmar vem som helst.

/Ola

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: