Stig Claesson och Anders Paulrud

by

efter-oss-syndafloden.gifdet-lyckliga-europa.gif ett-ogonblicks-verk.gifkarleken-till-sofia-karlsson.gif

Det har varit en sorglig helg för svensk litteratur.  I fredags avled Stig ”Slas” Claesson och på söndagen avled Anders Paulrud.

Stig Claesson föddes 1928 i Stockholm, och började sin karriär som illustratör. 1956 debuterade han med Berättelse från Europa. Sista boken, God natt fröken Ann, kom 2006 och däremellan skrev han över 80 böcker, plus målningar, teckningar, artiklar, filmmanus med mera. Hans böcker utspelas ofta på den svenska landbygden, och ingen har beskrivit landsbygdens avfolkning med lika mycket ilska, sorg och inte minst humor. För hur arg han än kan vara i böckerna är det alltid roligt att läsa Claesson. Han var också en flitig resenär, tillbringade några år i Paris på femtiotalet när det var jordens centrum (läs Efter oss syndafloden!), bodde en tid i Kanada, var med och byggde upp Europa efter andra världskriget. Allt skrev han om med sin unika stil. Många har försökt, men bara Stig Claesson kunde skriva som Stig Claesson.

Paulrud föddes i Karlskrona i början av femtiotalet och debuterade ganska sent som författare. 1994 kom Det regnar i Wimbledon. Genombrottet blev Ett ögonblicks verk från 2003, en mycket fin och varm barndomsskildring och kärlekshistoria. En annan pärla av hans böcker är Kärleken till Sofia Karlsson, en bok där en medelålders man skriver om sin förälskelse i en drygt tjugoårig kvinna. Paulrud lyckas med bedriften att inte göra det till en patetisk och gubbsjuk roman, utan till en riktigt stark historia i stället. Paulruds sista bok, Fjärilen i min hjärna, ges ut om bara ett par veckor. 

 Här är några lästips från mig:

Av Stig Claesson:

Vem älskar Yngve Frej                                     

Allt står i lågor

Vad man ser och hedrar

Efter oss syndafloden

Sov du så diskar jag

 Av Anders Paulrud:

Ett ögonblicks verk

Kärleken till Sofia Karlsson

Det bästa sättet att hedra en författare är att läsa böckerna. Vilka är dina favoritböcker av Claesson och Paulrud?

/Ola

3 svar to “Stig Claesson och Anders Paulrud”

 1. Thomas O. Says:

  Hej!
  Nu läser jag Slas’ ”Samtal på ett fjärrtåg”. (Efter det att Klas Östergren hade rekommenderat den i TV4.) Fantastiskt bra! Den lär bli min favorit bland Slas’ böcker.

 2. Ola Says:

  Själv bläddrar jag nu i ”Liv och kärlek”, en samling kåserier. Små stycken på en eller ett par sidor, lysande! I en liten historia muckar han gräl med en kvinna på en krog i Uddevalla och får en handväska i huvudet. Absurt och åtminstone i Stig Claessons värld mycket roligt.

 3. Boksynt Says:

  […] resa mot döden” enligt Maria Schottenius. Ola har skrivit fint om Anders Paulrud på Emmabodas biblioteksblogg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: