Bokens dag i Växjö

by

Det var Bokens dag i Växjö igår. Sex författare berättade om sina senaste böcker för en blandad publik, män, kvinnor, unga och äldre, i Kristina Nilsson-salen i Växjö Konserthus. Först ut var Marie Hermansson från Göteborg. Hon berättade om boken Svampkungens son. Det förvånade henne att inte fler böcker skrivits om svampar, denna symboliska art klassad mellan växt- och djurriket. Freud, Hermansson och bokens huvudperson har förstått något av svampens magi och möjligheter. Boken handlar om svampkungen och dennes son Gunnar som är på väg in i vuxenlivet. Då kan grottsvampen vara till god hjälp visar det sig.

Sedan var det Bengt Pohjanens tur och han berättar självbiografiskt i sin bok Smugglarkungens son om livet i gränstrakterna i Tornedalen.

Elisabet Nemerts Vindarnas ö utspelar sig på Kreta och är en historisk kärleksroman från den Minoiska tiden.

Lars-Olof Larsson var kvällens fackboksförfattare. Han skriver både den lilla och den stora historien, d.v.s. vad som sker i riket, men också vad som händer den enskilda människan. I hans senaste bok På marsch mot evigheten är det en familj från småländska höglandet som står i centrum. Tiden är den svenska stormaktstiden, och vi möter männen i fält, deras tankar, hemlängtan och omsorg om familjen, men också kvinnorna där hemma. Bl.a. Sofia Drake som blir hela släktens överhuvud med stort ansvar. En av döttrarna tar utklädd till man värvning och deltar i flera av de stora krigen. Hon gifter sig också, med en kvinna. Detta är 1700-tal.

Också Catharina Ingelman-Sundberg berättar historisk men i romanens form. Nu är det 1300-tal, medeltid i Sverige och vi befinner oss i Stockholm. Bokens titel är Förföjd och det är andra delen i en planerad trilogi. Här finns romanens alla goda ingredienser, kärlek, dramatik, faror.

Sist ut var Bengt Ohlsson, han som skrivit den suveräna boken Gregorius (en bok jag verkligen rekommenderar!). Nu handlade det om romanen Hennes mjukaste röst. I den vill Bengt Ohlsson ge röst åt kvinnan Karen vars livs-pelare rasar, hur hon får ompröva och bygga nytt med nya förutsättningar.

Så vi gick från konserthuset med många lästips i går kväll och fyllda av författarnas olika berättelser och deras olika sätt att framföra dem. Någon som var där?

/ Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: