Spänning och visdom

by

tiro.jpg 

Nyligen läste jag Stewe Claesons nya bok Tiro, en riktig liten pärla till roman. På endast 150 sidor får man en bok full av livsvisdom och som samtidigt är en spännande berättelse som håller en i ett järngrepp.

Tiro utspelas under ett dygn århundradet före Kristus. Den som för ordet är Marcus Tullius Tiro, en man inne på sitt hundrade år och en gång i tiden den romerske politikern och författaren Ciceros slav. Nu är han sedan länge en fri man och har tagit över sin förre husbondes gård vid den italienska kusten. Tiro har gjort det till sin livsuppgift att ge ut Ciceros brev och mycket tack vare honom har de förts vidare i historien. Den åldrade Tiro, som mest är intresserad av att läsa sin gamle herres skrifter och fundera över tidens gång, störs en morgon i sitt lugn av att ett mord har begåtts. Två  män från granngården hittas bestialiskt mördade hos Tiros barberare. Det visar sig att de våldfört sig på dennes hustru vid upprepade tillfällen. Barberaren är försvunnen och starkt misstänkt för morden.

Kring denna intrig har Claeson skrivit en roman som jag verkligen rekommenderar. Den är svår att lägga ifrån sig och man bär den länge med sig efter att man har läst ut den. Läs den!

/Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: