En läsfest

by

orkanpartyt.jpg 

Klas Östergrens nya bok Orkanpartyt är en annorlunda, men ändå omisskännligt östergrensk roman. Boken är Nordens första bidrag i en världsomspännande mytserie där författare skriver om klassiska myter i valfri och personlig form. Tidigare har till exempel Margaret Atwood och Jeanette Winterson låtit sig inspireras av historier från den grekiska mytologin.

Men det är till den fornnordiska mytologin med de isländska Eddadikterna som främsta källa som Östergren har vänt sig och till vilken han ibland, med en lätt underdrift, förhåller sig tämligen fritt. Asagudarna, eller Klanen som de kallas i romanen, har under Östergrens bearbetning förflyttats till en dystopisk framtid och kan nu liknas vid en maffia som kontrollerar samhället. Oden och hans undersåtar färdas genom staden i svarta limousiner med tonade rutor i en tid där krig och klimatförändringar har ödelagt jorden. Östergren lyckas med konststycket att alldeles självklart väva samman en obestämd framtid med den forntida historien och samtidigt slänga in små tidsmarkörer som ger romanen en tydlig samtidskänsla. Det är en bedrift.

Huvudperson i romanen är Hanck Orn, en duglig men anonym försäkringstjänsteman. Hancks son, en stjärnkock med uppdrag att laga mat åt Klanen, blir ihjälslagen av asagudarnas svarta får, bråkstaken Loke, till hälften gud och till hälften jätte. Det sker under en fest som spårar ur, ett orkanparty som visar sig sätta igång en kedja av händelser som slutligen kommer att leda till Ragnarök, världens undergång. Bedrövad av sorg ger sig Hanck ut för att hämnas sin döde son i en ojämn kamp mot en övermäktig fiende.

Det är i den ensamme, något luggslitne Hancks sökande efter att hitta tillbaka till en meningsfull tillvaro man känner igen Östergrens författarskap. Här finns en melankoli, en svärta, men samtidigt en underfundig humor och en känsla för detaljer som ger en stor närvaro. På samma gång finns här en härlig lekfullhet i berättandet där till exempel Odens limousin blir en modern motsvarighet till den åttafotade hästen Sleipner. 

Orkanpartyt är en rik och märkvärdig roman av en av våra stora samtida berättare, en sann läsfest och dessutom en påminnelse om vilka fantastiska historier det finns i de gamla myterna.

/Ola

2 svar to “En läsfest”

  1. Emelie Says:

    Fin blogg det här! Och Östergren är ju en av de få svenska författarna som vet att väga orden på silvervåg. Jag måste nog läsa den snart också. Bra jobbat Ola! och förresten, länka gärna till vår privata barn- och ungdomsblogg http://www.bokfreak.wordpress.com.

  2. emmaboda Says:

    Tusen tack! Östergren är en mästare och väl värd att läsa. Ska absolut länka till bokfreak och tar tacksamt emot fler länkförslag, framför allt på barn- och ungdomssidan./Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: